Gå til indhold
Velkommen til Squashlife - din squashspecialist!
Velkommen til Squashlife - din squashspecialist!
Guide: Sådan vælger du de rigtige squashsko

Guide: Sådan vælger du de rigtige squashsko

Hvorfor købe specielle sko til squash?

Når du dyrker sport, er det vigtigt at have en sko, som er specielt designet til den pågældende sportsgren. Hver sportsgren har sine præcise karakteristikker. For eksempel er 80 % af bevægelserne i squash sidelæns. Man løber maksimum tre skridt frem eller tilbage, og sporten udføres på gulv indendørs. I modsætning hertil er 100 % af bevægelserne ved løb fremad og distancerne er som oftest flere kilometer. Løb foregår endvidere på asfalt, på jord- eller grusstier eller på specielle løbebaner.

Der er altså store forskelle på både bevægelser og underlag fra sport til sport, hvilket stiller individuelle krav til dit fodtøj. At vælge sko, som passer lige præcis til din sport, kan på den ene side være en medvirkende faktor ved forebyggelsen af skader, og på den anden side forbedrer korrekt fodtøj faktisk også din præstation.

Hvad er de vigtigste egenskaber ved squashsko?

Sålerne

For det første må sålerne ikke efterlade mærker på gulvet, hvilket er et krav når du spiller squash. Sålerne sikrer derudover optimal kontaktsikkerhed med gulvet, da de forbedrer føddernes stabilitet og sørger for optimal fordeling af vægten. 

Lateral forstærkning

Den laterale forstærkning er squashskoens vigtigste egenskab. Forstærkningerne sikrer optimal stabilitet og er en essentiel faktor i forbindelse med minimering af risikoen for skader og seneskedehindebetændelse. 

De laterale forstærkninger udgøres af flere faktorer. For det første, materialet på skoens overflade, som oftest er lavet af skind. Skindet er resistent, det er bevægeligt, og det tilpasser sig din fod.   

Ud over skoens overflade, er der forskellige elementer tilført på siderne af skoene, som også styrker stabiliteten.  Elementerne kan være syntetiske eller i plastik.

Affjedring 

Squash er en intens sport, hvor affjedringen i skoen er meget vigtig. Har du tidligere haft skader/problemer i knæene eller i ryggen, så tøv ikke med at købe sko af høj kvalitet og med god hælaffjedring.

Pasform

Endelig er det utrolig vigtigt, at skoen sidder godt på din fod. En squashsko skal have et meget præcist fit, og den skal sidde godt til fra start af. Du presser skoen til det yderste grundet de hårde bevægelser i squash, så skoens form skal matche din fods form bedst muligt. 

Gode råd til køb af den rigtige sko til squash

  1. Køb dine sko sent på eftermiddagen, da dine fødder er størst på dette tidspunkt. Du kan da være sikker på, at dine sko har en passende størrelse, når du kommer i gang på squashbanen.
  2. Undersøg dine fødders form og karakteristikker, og drøft det med sælgeren, så vedkommende lettere kan finde dig en sko til lige netop din fod.
  3. Prøv skoene med de strømper, du normalt bruger, når du spiller squash.
  4. Prøv begge sko, og bind snørebåndene helt. Ofte er den ene fod større end den anden; vælg den sko, som sidder bedst på den største fod.
  5. Dine sko skal have god støtte i bredden. Skoens bredde skal være præcis samme størrelse, som fodens bredde, altså skoene skal sidde godt til på din fod. Tøv ikke med at købe en tætsiddende sko, de vil udvide sig i bredden og tilpasse sig din fod.
  6. Mellemrummet mellem din storetå og skoens snude skal kun være et par millimeter. 3 millimeter er tilstrækkeligt.
  7. Sikre dig, at skoen støtter op om og sidder godt fast på din hæl, når du går. Derved undgår du irritation af huden og vabler.
  8. Gå rundt, og lav gerne de samme bevægelser, som når du spiller squash. På den måde mærker du bedst, hvordan skoene vil støtte din fod ved de specifikke sidelæns bevægelser. 

I Squashlifes åbningstid kan du altid altid mulighed for at kontakte os på chatten/telefon og modtage kyndig vejledning. Du kan også se vores udvalg af squashsko her

Konklusion

At købe en rigtig squashsko er noget af det bedste, du kan gøre for din squash. Dels vil en squashsko give dig de bedst mulige forudsætninger for at bevæge dig effektivt rundt på banen, og dels reducerer den risikoen for skader markant. En squashsko giver dig den påkrævede stødabsorbering og sidestabilitet, ligesom skoens såler ikke efterlader mærker på banens gulv. Skoen er med andre ord lavet til formålet, og det vil du med garanti blive glad for på sigt. 

Hvis du vil læse yderligere om sålernes betydning, kan du læse vores guide til indlægssåler i squashsko

Når du skal vælge en squashsko, bør skoens kvalitet afhænge af særligt to faktorer:

1) Hvor ofte du spiller. Hvis du eksempelvis er begynder og spiller én gang om ugen, vælg da en sko af god kvalitet. Omvendt, hvis du spiller squash 4 gange om året, da er det ikke nødvendigt at købe sko af højeste kvalitet. Her kan du bedre gå på kompromis.

2) Tidligere skader og problemer. Hvis du tidligere har haft forstuvninger, eller hvis du har haft problemer med dine fødder, dine knæ eller i din ryg, er det absolut nødvendigt at vælge sko af god kvalitet. I sådan et tilfælde bør du ikke gå på kompromis med skoens kvalitet og pris. 

Forrige artikel Hvorfor du jævnligt bør skifte grip på din squashketcher
Næste artikel Hvordan indlægssåler i squashskoen kan hjælpe dig